Kolejna opcja na zrobienie ciasta marchewkowego. Ciasto nie jest puszyste, bo zawiera bardzo mało mąki, jest za to mokre przez marchew i dużą ilość bakalii. Pyszne i zdrowe.
Produkty:
5 jaj
2 cytryny
1 szklanka cukru brązowego ( lub białego)
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobnej bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże marchewki
200 g migdałów w słupkach (łuskane, nie płatki!)
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Bakalie zmielić na drobną masę. Sparzyć cytryny następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę cytrynową oraz sok z jednej cytryny. Do tego dodać migdały i wiórki kokosowe.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce i dodatkowo lekko zblendować. Dodać do masy z bakaliami następnie dodać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą składników.
Piec 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz