wtorek, 13 listopada 2012

sajgonki z ryżem i warzywami

Taki obiad dziś to strzał w dziesiątkę. Niewiele czasu, a chęć jedzenia czegoś zdrowego i ładnego. Samo przygotowanie sprawia dużo przyjemności, a wygląd jest niezwyczajny. Celowo kupiłyśmy dziś mieszankę mrożonych warzyw chińskich, by zaoszczędzić zarówno czasu jak i pieniędzy. Przygotowanie w całości wymaga około 30 minut.



12 sztuk papieru ryżowego
kubek ryżu luzem
1 kostka warzywna
ok 200 gram mrożonych warzyw chińskich
szklanka kapusty pekińskiej (jeśli nie mamy to nic się nie stanie)
szczypta curry
szczypta chili
przyprawa do dań chińskich lub inne ulubione przyprawy (tj. imbir, papryka słodka, kurkuma)
sól
olej do smażenia

1. W 1 litrze wody rozpuść kostkę warzywną i doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż napęcznieje.
2. Warzywa przełóż na patelnię i podduś doprawiając solą.
3. Ryż wymieszaj z mieszanką warzyw i dopraw.
4. Papier ryżowy namaczaj pojedyńczo w letniej wodzie , nakładaj po czubatej łyżce farszu i zawijaj sajgonki (z tyłu opakowania znajdziesz zapewne sposób).
5. Smaż sajgonki na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Podawaj same lub z ulubionym sosem , np. słodko - kwaśnym.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam sajgonki takie jak Twoje! A tak dawno ich nie robiłam! Najgorzej znoszę to zawijanie w (nie) srebełka...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń