Kokosowo - ananasowe babeczki o łagodnym smaku, z delikatną nutą alkoholu.
Kokos i ananas świetnie komponują się w drinku z alkoholem, który był inspiracja do wypróbowania nowego smaku muffinek.
Jesteśmy posiadaczkami sporej ilości wiórek kokosowych nasączonych alkoholem - pozostałość po produkcji likieru kokosowego - postanowiłyśmy nie marnować ich i wykorzystać do wypieków.
Zamiast wiórek nasączonych alkoholem, możesz wykorzystać zwykłe wiórki i kieliszek rumu.
Produkty:
puszka ananasów
(sok + 5 plasterków ananasa)
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
szklanka wiórków kokosowych (nasączonych alkoholem)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jaja
6 łyżek jogurtu naturalnego
pół szklanki soku ananasowego (z puszki)
1/4 szklanki oleju
Z tej ilości składników powstało 15 muffinek.
1. W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Stopniowo łączyć je ze sobą.
2. Pokroić w małe cząstki plasterki ananasa i dodać je do masy.
3. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości.
4. Piec w (wcześniej rozgrzanym) piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz