100 gram makaronu = 0,60 groszy
paczka świeżego szpinaku = 3 złote
0,5 kg pieczarek = 3 złote
1 cebula = 0,30 groszy
ząbek czosnku = 0,10 groszy
ok. 15 dag żółtego sera = 3 złote
sos = ok. 1,5 złoty
------> razem : 11,50 zł (pomijając, że wiele produktów, już znajduje się w naszych domach).
Chyba się opłaca? :)
szklanka makaronu 'małe kolanka' (lub inny makaron, który mamy pod ręką)
paczka świeżego szpinaku
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sos sojowy
olej do smażenia
żółty ser tarty
beszamel:
3 łyżki masła
ok. szklanka mąki
ok. szlanka mleka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
1. Pieczarki smaż z cebulą i czosnkiem na oleju, dodaj sól i pieprz oraz sos sojowy,a pod koniec smażenia dodaj opłukane liście szpinaku i przykryj patelnię pokrywką.
2. Duś wszystko razem i na koniec dopraw.
3. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Zrób beszamel : rozpuść masło i dodawaj stopniowo mąkę, aż zrobią się grudki. Smaż chwilę i dolewaj po trochu zimego mleka aż do uzyskania gęstęj konsystencji. Dopraw.
5. W średnim naczyniu żaroodpornym połóż warstwę makaronu, zalej ją połową beszamelu.
6. Połóż na górę pieczarki ze szpinakiem, wylej resztę beszamelu.
7. Na sam wierzch dodaj potarty żółty ser.
8. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), a następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz