niedziela, 18 listopada 2012

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem pod beszamelem

Kupiłam dziś fajny makaron. Jego nazwa to 'małe kolanka', wygląda jak stado małych i uroczych robaczków. Postanowiłam, że zrobię tradycyjną 'zapychankę' , która zapewne zostanie mi na przyszły obiad. Może i taka potrawa nie należy do wyszukanych i wyjątkowych, ale na pewno jest niedroga. Pozwoliłam sobie obliczyć, ile średnio wydałam pieniędzy na zapiekankę, która wystarczy mi na dwa obiady dla dwóch osób. Oto wyniki:

100 gram makaronu = 0,60 groszy
paczka świeżego szpinaku = 3 złote
0,5 kg pieczarek = 3 złote
1 cebula = 0,30 groszy
ząbek czosnku = 0,10 groszy
ok. 15 dag żółtego sera = 3 złote
sos = ok. 1,5 złoty

------> razem : 11,50 zł (pomijając, że wiele produktów, już znajduje się w naszych domach).

Chyba się opłaca? :)

szklanka makaronu 'małe kolanka' (lub inny makaron, który mamy pod ręką)
paczka świeżego szpinaku
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sos sojowy
olej do smażenia
żółty ser tarty

beszamel:

3 łyżki masła
ok. szklanka mąki
ok. szlanka mleka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa

1. Pieczarki smaż z cebulą i czosnkiem na oleju, dodaj sól i pieprz oraz sos sojowy,a pod koniec smażenia dodaj opłukane liście szpinaku i przykryj patelnię pokrywką.
2. Duś wszystko razem i na koniec dopraw.
3. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Zrób beszamel : rozpuść masło i dodawaj stopniowo mąkę, aż zrobią się grudki. Smaż chwilę i dolewaj po trochu zimego mleka aż do uzyskania gęstęj konsystencji. Dopraw.
5. W średnim naczyniu żaroodpornym połóż warstwę makaronu, zalej ją połową beszamelu.
6. Połóż na górę pieczarki ze szpinakiem, wylej resztę beszamelu.
7. Na sam wierzch dodaj potarty żółty ser.
8. Zapiekaj w piekarniku pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), a następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj jeszcze 10 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz