piątek, 2 listopada 2012

sałatka brokułowa z sosem czosnkowym



Sałatka praktykowana jest w naszym domu dosyć często, czas więc podzielić się tym niezawodnym przepisem z czytelnikami bloga :) Nie pamiętam już, jakie jest jej faktyczne pochodzenie, ale zapewnić mogę, że sprawdza się w wielu awaryjnych sytuacjach, gdyż jest szybka i prosta w wykonaniu. Nie żegnamy się również z naszym ulubionym prażonym słonecznikiem, który odgrywa w tym odcinku kluczową rolę.

Składniki:

1 średni brokuł
pół puszki kukurydzy
5 jajek
szklanka słonecznika
sól

Sos czosnkowy:

2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
mały kubeczek jogurtu naturalnego
pieprz, sól

1. Brokuł ugotuj w lekko osolonej wodzie 'al dente'.
2. Jajka ugotuj, a kiedy przestygną obierz ze skorupki.
3.Słonecznik upraż na suchej patelni z dodatkiem soli.
4. Zrób sos. Wymieszaj dokładnie jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przypraw.
5. Gdy składniki na sałatkę będą już przestudzone, układaj je piętrowo w misce. Jajka pokrój w drobną kosteczkę i zrób z nich pierwszą warstwę. Dodaj na wierzch ok 2 łyżek sosu czosnkowego. Kolejną warstwę zrób z kukurydzy, a na nią ułóż podzielone drzewka brokuła.
6. Na brokuł wylej resztę sosu, a na sam wierzch wyłóż uprażony słonecznik.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz