czwartek, 1 listopada 2012
ciasto słonecznikowe na biszkopcie
Kolejny raz podjęłam się próby upieczenia ciasta, które jest dość pracochłonne. Pod czujnym okiem mamy na szczęście wszystko wyszło tak, jak powinno. Jestem więc żywym przykładem na to, że osoby niecierpliwe dadzą sobie na pewno radę :) Stopień trudności nie należy do najniższych, jednak warto jest pomęczyć się dla takich rezultatów. Idealne dla tych, którzy akurat mają trochę więcej czasu i kochają słodkości :)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
3/4 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka mleka gotowanego (toffi)
250 gram margaryny
Masa słonecznikowa:
30 dag słonecznika
5 łyżek mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady
1. Na początek zacznij od biszkopta. W tym celu przygotuj pięć jajek i do osobnych misek rozdziel zółtka od białek. Białka ubijaj mikserem, a gdy masa zacznie sztywnieć dodawaj powoli cukier.
2. Roztrzep pozostałe żółtka i dodaj je do całkowicie ubitej piany z białek i cukru.
3. Mąkę na biszkopt przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj ją delikatnie z jajkami (nie miksuj!).
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę biszkoptową.Wygładź delikatnie łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20 minut.
5. Teraz przygotuj krem. Kostkę margaryny rozcieraj w misce (najlepiej makutrze) dodając po łyżce masę toffi. Ucieraj do uzyskania gładkiej masy.
6. Przygotuj ostatnią warstwę ciasta z prażonego słonecznika. W małym rondelku wymieszaj masło, cukier, mleko i słonecznik i dokładnie rozpuść. Gotuj ok. 5 minut mieszając.
7. Następnie wyłóż masę słonecznikową na suchą blachę i włóż do piekarnika - 150 stopni (najlepiej na opiekanie) i co jakiś czas mieszaj masę łyżką, by nie przypalić. Masa będzie gotowa, gdy cukier oblepi ziarna słonecznika i będzie on lekko zrumieniony i chrupiący.
8. Na wystudzony biszkopt wylej masę toffi. Następnie na górę wyłóż uprażony słonecznik (nie gorący) .
9. Na koniec zrób polewę czekoladową jak na przepisie lub rozpuść tabliczkę czekolady i udekoruj ciasto.Ciasto najlepiej jest odstawić na jakiś czas, by masa stężała.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz