Powoli zaczynamy myśleć o świętach. Z tej okazji powstała kolejna zakładka o nazwie 'Boże Narodzenie', która ma pomóc w przygotowaniu typowo wegetariańskiej Wigilii. Wkrótce pojawi się wiele propozycji dań świątecznych, zarówno tych podstawowych jak i zmodyfikowanych. Dziś jednak ruszamy z potrawą, która cieszy się dużym zachwytem także ze strony mięsożerców :)
Potrzebujemy:
1 opakowanie kotletów sojowych
bułka tarta
1-2jajko
mąka
szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu ! )
1 kostka warzywna
sól, pieprz
sos sojowy
przyprawa do ziemniaka
papryka ostra
olej do smażenia
3 marchwie
1 korzeń selera
1 cebula
ząbek czosnku
pieprz, sól
3 krople octu
1. Soję gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy na 20 minut.
2. Jajko roztrzepujemy, dodajemy pieprz, sól, papryczkę i przyprawę do ziemniaka.
3. Kolejno obracamy kotleciki w mące, jajku i bułce tartej.
4. Smażymy kotleciki na oleju.
5. Marchewkę i seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
6. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i posmażamy razem z przeciśniętym czosnkiem i solą na naoliwionej patelni.
7. Kiedy warzywka nam zmiękną, dodajemy pieprz, sól, ocet i przecier pomidorowy. Mieszamy wszystko z podsmażoną cebulką.
8. Kotleciki kroimy w paseczki i mieszamy z warzywami (warzyw zostawiamy trochę na przykrycie).
9. Naszą przyrządzoną soję przekładamy do półmiska, resztę marchewki rozprowadzamy na wierzchu i wygładzamy łyżką.
10. Podajemy na ciepło lub zimno.
Bardzo lubię taką soję, sama co jakiś czas ją przyrządzam:-)
OdpowiedzUsuń