Danie niekosztowne, jednak czasochłonne. Najlepiej komponuje się z dużą ilością świeżych surówek, nie wymaga już żadnych dodatków, bo samo w sobie jest bardzo sycące. Z podanych proporcji wychodzi sporo kotlecików, a więc proponuję podzielić ilość na połowę.
5 dużych buraków
2 ziemniaki
2 korzenie selera
2 jajka
2 kromki czerstwego chleba lub ok. 5 łyżek bułki tartej
4 łyżki mąki
pieprz, sól
olej do smażenia
1. Buraki obieramy, kroimy w małe części i gotujemy do miękkości.
2. Obieramy ziemniaki i seler , solimy lekko wodę i również gotujemy do miękkości.
3. Ugniatamy warzywa, dodajemy 2 jajka, mąkę i bułkę tartą oraz przyprawy.
4. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę buraczaną. Smażymy, aż kotlety się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz