poniedziałek, 17 grudnia 2012

pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek to kolejna propozycja dania świątecznego, ale również pysznego smarowidła na chleb, którego koszt nie przekroczy 10 zł.




1 kg pieczarek
3 marchwie, seler, pietruszka
2 cebule
szklanka wody lub mleka
czerstwa bułka
3 jaja
olej do smażenia

1. Pieczarki umyj i razem z warzywami zetrzyj na tarce.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju, dodaj sól.
3. Bułkę namocz w mleku lub wodzie i dodaj do cebuli.
4. Pieczarki i warzywa odparuj w większym garnku i dopraw.
5. Wymieszaj całość ze sobą, dopraw i dodaj 3 jaja.
6. Małą blaszkę do chleba wyłóż papierem, przełóż do niej masę i piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 50 minut.


Wersja na Wielkanoc:
Ugotuj dodatkowo 4 jaja. Na blachę wyłóż pierwszą warstwę masy, połóż równomiernie jajka i przykryj resztą masy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz