sobota, 22 grudnia 2012

likier kokosowy


Likier kokosowy gotowy do spożycia bez dodatków lub jako polewa do lodów oraz składnik w koktajlach owocowych.
Zamiast zwykłego mleka 3,2 %, można dodać puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego - będzie znacznie gęstsze.
Z podanych niżej składników powstało 1,5 litra likieru kokosowego.




I część:
0,5 litra spirytusu nalewkowego (60%)
lub 0,7 l czystej wódki
400g wiórków kokosowych

*2 litrowe słoiki

Składniki rozdzielamy na pół z czego każda część ląduje w jednym słoiku.
Wiórki zalewamy spirytusem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 7 dni. Codziennie potrząsamy każdym słoikiem.

II część:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 litr mleka 3,2%

*gaza


Wiórki przesączamy przez gazę do dużego naczynia. Dodajemy mleko (przelewamy je przez wyciśnięte z alkoholu wiórki, następnie dodajemy mleko skondensowane.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki, następnie przelewamy likier do butelek i odstawiamy na kilka dni do lodówki.

Wiórki, które pozostały, można wykorzystać do słodkich wypieków.
Nasze propozycje:
Muffinki pica colada
Kokosowe kuleczki smakiem przypominające Rafaello.





1 komentarz:

  1. Robię taki sam, jest pyszny! Właśnie wstawiłam do lodówki na 'przegryzienie'! :-)

    OdpowiedzUsuń