Likier kokosowy gotowy do spożycia bez dodatków lub jako polewa do lodów oraz składnik w koktajlach owocowych.
Zamiast zwykłego mleka 3,2 %, można dodać puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego - będzie znacznie gęstsze.
Z podanych niżej składników powstało 1,5 litra likieru kokosowego.
I część:
0,5 litra spirytusu nalewkowego (60%)
lub 0,7 l czystej wódki
400g wiórków kokosowych
*2 litrowe słoiki
Składniki rozdzielamy na pół z czego każda część ląduje w jednym słoiku.
Wiórki zalewamy spirytusem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 7 dni. Codziennie potrząsamy każdym słoikiem.
II część:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 litr mleka 3,2%
*gaza
Wiórki przesączamy przez gazę do dużego naczynia. Dodajemy mleko (przelewamy je przez wyciśnięte z alkoholu wiórki, następnie dodajemy mleko skondensowane.
Dokładnie łączymy wszystkie składniki, następnie przelewamy likier do butelek i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
Wiórki, które pozostały, można wykorzystać do słodkich wypieków.
Nasze propozycje:
Muffinki pica colada
Kokosowe kuleczki smakiem przypominające Rafaello.
Robię taki sam, jest pyszny! Właśnie wstawiłam do lodówki na 'przegryzienie'! :-)
OdpowiedzUsuń