piątek, 14 grudnia 2012

świąteczne kluski z makiem

Nie myślcie, ze jesteśmy leniwe, czy nieuzdolnione, ale w tym wydaniu kluski to typowa wersja 'fast and easy'. Poznawszy realia świątecznego pośpiechu, zdecydowałyśmy się na użycie gotowej masy makowej. Naturalnie, dla posiadaczy większej ilości czasu proponujemy przygotowanie masy samodzielnie. Można użyć dowolnych, ulubionych bakalii.

400 gram makaronu
60 gram masła
400 g masy makowej
czubata łyżka miodu
2 łyżki drobno pokrojonych orzechów
3 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek

1. Makaron ugotuj al-dente w lekko osolonej wodzie.
2. Masło rozpuść w głębokim garnku, dodaj bakalie i  makaron.
3.Dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj.





1 komentarz:

  1. To smak mojej Wigilii :) Mój tata jest mistrzem 'klusek z makiem' i to je swego czasu najczęściej pochłaniałam. W tym roku zakasuję rękawy i próbuję sama przygotować makaron!

    OdpowiedzUsuń