środa, 19 grudnia 2012

pierniki




Składniki na około 80 sztuk:

Po pierwsze:
pół kostki masła
pół szklanki cukru brązowego                             
pół szklanki cukru
1 szklanka miodu

Po drugie:
4 szklanki mąki
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
1 jajko
opakowanie przyprawy do piernika
+ mąka do posypania stolnicy

"Po pierwsze" łączymy w garnuszku, gotujemy około 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia ( masa nie musi stygnąc całkowicie.
"Po drugie" łączymy w misce lub bezpośrednio na stolnicy, dodajemy "po pierwsze" i urabiamy ciasto oby miało odpowiednia konsystencje do rozwałkowania. Ciasto powinno bez oporu się rozwałkować, nie powinno się lepić.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Z rozwałkowanego na 0.5 cm grubości ciasta wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 0.5 do 1 cm (pierniczki nieco urosną).
Pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do pudełek.



Aby pierniki zmiękły, do pudełeczka z nimi można włożyć kawałek jabłka, skórkę pomarańczy lub skórkę chleba. Jeśli stosujemy sztuczkę ze skórką pomarańczy (opcjonalnie mandarynki) wyjmujemy ją po ok. 12 godzinach, po tym czasie oceniamy czy należy powtórzyć zabieg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz