sobota, 29 grudnia 2012
żółta tarta
Ciasto:
szklanka mąki
1 żółtko
120 g miękkiego masła
5 łyżek zimnej wody
sól
Reszta:
1 żółta papryka
pół puszki kukurydzy
kilka pieczarek
1 mała cebula
100 g tartego żółtego sera
szczypta curry
pieprz, sól
oliwa
1. Składniki na ciasto zagnieć w misce, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
2. Paprykę pokrój w paski, pieczarki i cebulę w talarki. Przesmaż wszystko na odrobinie oliwy, dodaj sól i pieprz oraz curry.
3. Na oprószonym blacie rozwałkuj ciasto i przełóż je na natłuszczoną formę. Nakłuj ciasto widelcem, rozłóż na nie papier do pieczenia i wyłóż ok. 2 szklanki fasoli (by ciasto nie wstało). Czynności te możesz zobaczyć na naszym pierwszym przepisie na tartę ->http://eatyourdream.blogspot.com/2012/10/tarta-ze-szpinakiem-i-jajkiem.html .
4. Piecz ciasto w 170 stopniach przez 20 minut (termoobieg), następnie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 10 minut.
5. Część tartego sera połóż na spód, następnie wyłóż warzywa i resztę sera.
6. Zapiekaj, aż ser się zrumieni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz