Tym ciastem miałyśmy okazję dzielić się na naszych obiadach czwartkowych, jeśli jeszcze nie wiecie o co chodzi to zapraszam do galerii ->http://www.facebook.com/Eatyourdream/photos_albums.
Podstawowy przepis, który udało nam się wyszukać, został dopieszczony naszymi małymi korektami. Pierniczek cieszył się dużym powodzeniem i zniknął w mgnieniu oka :))
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
4 łyżki margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
polewa (opcjonalnie):
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka
1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z cukrem, odstaw na 1 godzinę.
2. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
3. W rondlu rozpuść margarynę, dodaj miód i ostudź.
4. Do osobnych misek rozdziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z roztopioną margaryną i miodem oraz olej.
5. Mąkę wymieszaj z płynną masą i jabłkami.
6. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta.
7. Prostokątną blaszkę (do chleba) wyłóż papierem i przełóż masę. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut z termoobiegiem.
8. Gdy ciasto się upiecze, zrób polewę: rozpuść wszystkie składniki w garnku i wysmaruj wierzch. Poczekaj aż polewa stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz