Ryż z twarogiem i owocami.
Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiałam ryż z twarogiem i owocami, który przygotowywał dla mnie tata kiedy byłam dzieckiem, teraz robię go sama za każdym razem zmieniając coś w przepisie. Zmian nie dokonuję w celu ulepszenia przepisu (za każdym razem mam ochotę na troszeczkę inną wersję), raczej wynikają one z tego jakie owoce są akurat dostępne/ jakie mam pod ręką.
Dobry pomysł na obiad, ale nie wszyscy lubią słodkie obiady, więc danie może być treściwym podwieczorkiem.
Składki:
Faza I:
1 szklanka białego ryżu sypkiego
1 łyżka masła
szczypta soli
ok. 1 szklanki wody
pół szklanki mleka
Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku. Gotować ryż 15 minut, następnie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem - powinien wchłonąć całe mleko z wodą.
Faza II:
Składniki:
wcześniej ugotowany ryż
kostka twarogu
2 banany
2 jabłka
4 łyżki musu jabłkowego
1/3 szklanki mleka
1-2 łyżki miodu
cynamon
*2 żółtka
Należy przygotować 2 średniej wielkości garnuszki. Do każdego z nich ma trafić połowa ugotowanego ryżu i... :
I część:
pół wcześniej przygotowanego ryżu
pół kostki twarogu
4 łyżki musu jabłkowego
pół łyżeczki cynamonu
*1 żółtko
Składniki połączyć w garnuszku. W razie potrzeby podgrzać.
II część:
pół wcześniej przygotowanego ryżu
pół kostki twarogu
1 banan (starty)
1-2 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka
*1 żółtko
Składniki połączyć w garnuszku i podgrzać aby miód się rozpuścił.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć I cześć, następnie równomiernie ułożyć plasterki banana. Ułożyć II cześć ryżu. Na samą górę równomiernie rozłożyć starte jabłko posypane cynamonem.
Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz