niedziela, 2 grudnia 2012

rurki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym

Zacznę od tego, że jest to wyzwanie dla cierpliwych i mających sporo czasu śmiałków :) Sposób owijania zauważyłam gdzieś w internecie, stwierdziłam, że bez ryzyka nie ma zabawy. Przyznam bez bicia, że sama miałam nieco problemów ze ściąganiem ciastek ze sztućców i kilka niestety nie przeżyło próby :) Ale kolejne doświadczenie jest, może więcej precyzji i kiedyś dojdę do perfekcji. Jeśli lubisz się bawić i próbować nowych rzeczy - ta pyszność jest właśnie dla Ciebie :) no i najważniejsze - pełen zestaw sztućców obowiązkowy !


opakowanie ciasta francuskiego
100 g twarogu półtłustego
łyżka śmietany 30%
1 banan
pół jabłka
szczypta cynamonu
pół łyżeczki miodu

1. Przygotuj około 12 par sztućców (duże łyżki, widelce, noże).
2. Ciasto francuskie rozwiń, i pokrój na cienkie paski po długości (tak jak na zdjęciu).
3. Owijaj w sposób pokazany na zdjęciu-> owijamy każdą parę sztućców jednym paseczkiem po całej długości rączki.
4. Upiecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 15 minut tak, by nie było za kruche !
5. Wyjmij blachę i przestudź.
6. Zrób nadzienie, mieszając potarte banany i jabłko z twarogiem, śmietanką, miodem i cynamonem.
7. Nacinaj w połowie ciasto, bardzo delikatnie i powoli, by się nie rozpadło.
8. Nakładaj nadzienie 'z górką' i przykrywaj górną częścią ciastka.












1 komentarz:

  1. Fajny pomysł z tymi sztućcami:) z takim rozwiązaniem się jeszcze nie spotkałam:)

    OdpowiedzUsuń