niedziela, 12 stycznia 2014

top 10 rzeczy na pamięć i koncentrację

Już powoli pierwszy semestr akademicki dobiega końca. Czas na zebranie energii i pobudzenie szarych komórek. Zobacz, czego nie może zabraknąć w Twoim jadłospisie aby owocnie wpajać ogrom nowej wiedzy i pomyślnie zaliczyć sesję :)


1. Orzechy



Orzechy dostarczą Twojemu organizmowi naturalny tłuszcz,kwasy omega - 3, witaminę A, E i C oraz kwas lanolinowy, wpływający pozytywnie na pracę komórek nerwowych. Spożywanie orzechów poprawia naszą koncentrację i sprawność umysłową. Najlepiej jedz je jako przekąskę lub używaj do deseru, np. batoników z masłem migdałowym, czy kaszy jaglanej z bananami i orzechami.

2. Gorzka czekolada


Zawiera magnez, który wspomaga przeprowadzanie impulsów z nerwów do mięśni. Jego wchłanianie może być ograniczane przez spożywanie kawy i alkoholu. Czekolada świetnie nadaje się do przygotowania energetycznych batoników.

3. Woda



Odwodnienie to częsta przyczyna problemów z zapamiętywaniem i skupieniem się. Dlatego też powinno się pić min. 1,5 litra wody dziennie.

4. Kiełki



Kiełki to królestwo zdrowia. Zawierają lecytynę, która bierze udział w produkcji neuroprzekaźników. Zawierają duże ilości magnezu i żelaza. Powinno się je jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatek, obiadu, czy kanapek. Proponujemy np. lekką sałatkę z kiełkami.

5. Produkty zbożowe



Chodzi tu o produkty z pełnego ziarna takie jak: pieczywo razowe, brązowy ryż, muesli, płatki zbożowe, kasz gryczana i jęczmienna, płatki owsiane.Dostarczą organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Dużą dawkę dobrej energii zapewni Ci np. razowe pełnoziarniste chrupkie pieczywo. 

6. Strączki



Posiadają dużo żelaza, które uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu. Zalicza się do nich wiele odmian fasoli, groch, soczewicę, ciecierzycę, soję i bób. Samodzielnie możesz przygotować zdrowy pasztet strączkowy.

7. Zielone warzywa


Podobnie jak strączkowe zawierają dużo żelaza, a także są źródłem witamin i magnezu. Szczególnie cenne są : szpinak, sałata, brukselka, brokuł, nać pietruszki i selera, koper, szczaw i botwina. Szpinak jako numer 1 musi być jednak w surowej postaci jeśli ma być wartościowy. Polecamy zatem 'ukrycie' go w bombie witaminowej jakiej jest koktajl ze szpinaku i mango.

8. Pomidory



Zawierają potas korzystnie wpływający na naczynia mózgowe. Pomidory nadają się niemalże do wszystkiego : zup, sosów, sałatek (np. sałatka z pomidorkami i rukolą), a także do faszerowania. Bardzo zdrowe jest także picie soku pomidorowego.

9. Oleje roślinne



Posiadają witaminę E, która wpływa na rozwój pracy mózgu. Oleje, szczególnie orzechowy i rzepakowy zawierają kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6 poprawiające pamięć.

10. Suszone owoce



Fakt, że są aż 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże, jednak posiadają o wiele więcej witamin, błonnika i składników mineralnych. Suszone morele są najlepszym źródłem żelaza, które dotleni Twój mózg. Spożywaj je zamiast słodyczy, jako przekąskę między posiłkami.Wypróbuj także nasz przepis na praliny z orzechów i suszonych owoców.


źródło: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-pamiec-i-koncentracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz