piątek, 3 stycznia 2014

kotlety z ciecierzycy i cukinii

Pożywne kotlety, które świetnie pasują do sosu grzybowego lub pomidorowego.


puszka ciecierzycy 
pół małej cukinii
kilka pieczarek
mała cebula
łyżka natki pietruszki
1 jajko (opcjonalnie)
ok. 1 szklanka bułki tartej
olej
 
pieprz, sól
papryczka ostra, słodka
sos sojowy
imbir
czosnek granulowany

1. Pieczarki, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy przez 5 minut na odrobinie oleju.
2. Ciecierzycę osączamy, dodajemy warzywa i miksujemy.
3. Wbijamy jajko do masy, doprawiamy, dosypujemy bułki tartej tyle, aby dało się lepić kotlety.
4. Dłonie obsypujemy mąką i lepimy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron.


1 komentarz: