wtorek, 31 grudnia 2013

grzybowe uszka

Zabrakło mi uszek na święta, ale pojawiły się za to na Sylwestra! W połączeniu z gorącym barszczem będą jedną z noworocznych przystawek. Dzielimy się z Wami przepisem i sposobem wykonania także już na przyszły rok :)




Ciasto
mąka
woda przegotowana
odrobina soli

Nie podaję tu proporcji, gdyż zwykle trzeba to wymierzyć 'na oko'. Zrób kopczyk z mąki i dodawaj stopniowo wody. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne.

Farsz:
szklanka suszonych leśnych grzybów
kilka pieczarek
mała cebula
sól
pieprz
olej do smażenia

Grzyby suszone moczymy przez noc. Jeśli masz ich dużo, pieczarki są zbędne. Gotujemy grzybki około godziny w lekko osolonej wodzie.
Cebulę szatkujemy, pieczarki kroimy w kostkę i smażymy razem z grzybami. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób przygotowania:


1. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie. Kładź odrobinę farszu w odstępach ok. 1 cm.

2. Podważ lekko ciasto odklejając je od stołu i przykryj część z farszem. Palcem zaklej lekko brzeg i delikatnie naciskając oddziel od siebie wypełnione farszem ciasto.


3. Używając smukłego kieliszka odcinaj małe pierożki.

4. Pierożki zaklejaj jak pierogi, a końce sklejaj tworząc małe uszka.


W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj odrobinę oleju. Wrzucaj uszka i mieszaj je co jakiś czas. Kiedy wypłyną, pogotuj je chwilę (do 5 minut) i łyżką cedzakową przekładaj na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz