Ciasto
mąka
woda przegotowana
odrobina soli
Nie podaję tu proporcji, gdyż zwykle trzeba to wymierzyć 'na oko'. Zrób kopczyk z mąki i dodawaj stopniowo wody. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne.
Farsz:
szklanka suszonych leśnych grzybów
kilka pieczarek
mała cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
Grzyby suszone moczymy przez noc. Jeśli masz ich dużo, pieczarki są zbędne. Gotujemy grzybki około godziny w lekko osolonej wodzie.
Cebulę szatkujemy, pieczarki kroimy w kostkę i smażymy razem z grzybami. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób przygotowania:
2. Podważ lekko ciasto odklejając je od stołu i przykryj część z farszem. Palcem zaklej lekko brzeg i delikatnie naciskając oddziel od siebie wypełnione farszem ciasto.
3. Używając smukłego kieliszka odcinaj małe pierożki.
4. Pierożki zaklejaj jak pierogi, a końce sklejaj tworząc małe uszka.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj odrobinę oleju. Wrzucaj uszka i mieszaj je co jakiś czas. Kiedy wypłyną, pogotuj je chwilę (do 5 minut) i łyżką cedzakową przekładaj na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz