3 szklanki bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy zielonej (Sante)
szklanka soku wielowarzywnego (np. śródziemnomorskiego)
3 kiełbaski grillowe paprykowe (Polsoja) pokrojone w półtalarki
1 mała cukinia obrana ze skórki i pokrojona w kostkę
2 marchwie pokrojone w talarki
cebula obrana i pokrojona w talarki
250 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
10 pieczarek obranych i pokrojonych w talarki
2 ząbki czosnku
olej lub oliwa
pieprz,sól
przyprawa do sałatek (Prymat)
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina chili
*osoby uczulone na gluten powinny uważać na dobór mieszanek przypraw, które mogą zawierać gluten - należy zastąpić je bezpiecznymi produktami
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy w bulionie (w dużym garnku)
2. Warzywa i kiełbaskę wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy/oleju i smażymy przez ok. 10 min.
3. Dodajemy do soczewicy i gotujemy wszystko razem bez pokrywki, by nadmiar wody odparował.
4. Dodajemy sok wielowarzywny i doprawiamy potrawę. Podajemy najlepiej z ryżem lub kaszą.
uwielbiam leczo. ale jeszcze nie dodawałam do niego soczewicy ;)
OdpowiedzUsuń