poniedziałek, 2 grudnia 2013

rozgrzewający ratatuj z soczewicą

To nie fair, że tak dobre potrawy wychodzą na zdjęciach tak słabo i blado. Nie mniej naprawdę polecam rozgrzewającą 'potrawkę', 'gulasz', 'ratatuj' czy jakkolwiek by to nazwać, który dziś sporządziłam. Na zimę danie idealne, w sumie to pomijając wcześniejsze przesmażanie warzyw można by je zakwalifikować do jednogarnkowców, takich pożywnych i w mgnieniu oka zapełniających samymi dobrociami żołądek.



3 szklanki bulionu warzywnego
3/4 szklanki soczewicy zielonej (Sante)
szklanka soku wielowarzywnego (np. śródziemnomorskiego)
3 kiełbaski grillowe paprykowe (Polsoja) pokrojone w półtalarki
1 mała cukinia obrana ze skórki i pokrojona w kostkę
2 marchwie pokrojone w talarki
cebula obrana i pokrojona w talarki
250 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
10 pieczarek obranych i pokrojonych w talarki
2 ząbki czosnku
olej lub oliwa
pieprz,sól
przyprawa do sałatek (Prymat)
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina chili

*osoby uczulone na gluten powinny uważać na dobór mieszanek przypraw, które mogą zawierać gluten - należy zastąpić je bezpiecznymi produktami

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy w bulionie (w dużym garnku)
2. Warzywa i kiełbaskę wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy/oleju i smażymy przez ok. 10 min.
3. Dodajemy do soczewicy i gotujemy wszystko razem bez pokrywki, by nadmiar wody odparował.
4. Dodajemy sok wielowarzywny i doprawiamy potrawę. Podajemy najlepiej z ryżem lub kaszą.


1 komentarz:

  1. uwielbiam leczo. ale jeszcze nie dodawałam do niego soczewicy ;)

    OdpowiedzUsuń