wtorek, 24 grudnia 2013

warzywna sałatka tradycyjna

Czymże były by Święta bez naszej tradycyjnej sałatki warzywnej!? To jedna z rzeczy, za którymi najbardziej tęsknie przebywając zagranicą, gdzie brakuje mi polskich produktów do jej wykonania.
Podobna sałatka jest znana we Włoszech (i pewnie nie tylko tam) jako insalata russa, czyli sałatka rosyjska. Brakuje w niej jednak ogórków kiszonych, co w polskiej wersji sałatki, jest kwintesencją jej smaku.
Można zauważyć, że choć w każdej polskiej rodzinie przygotowuje się sałatkę jarzynową - nie zawsze smakuje ona tak samo. Kiedy jadłam sałatkę u koleżanki - była w niej kukurydza, inna znajoma oprócz ogórków kiszonych, dodaje jeszcze konserwowe; spotkałam się również z dodatkiem pora, pietruszki itd.
Podaję swój rodzinny przepis, który można modyfikować wedle uznania ;)





Składniki:
6 ziemniaków
6 marchewek
litrowy słoik ogórków kiszonych
mały seler
1 puszka groszku
4 jaja ugotowane na twardo
cebula
1 jabłko
sól, pieprz
ok. 4 łyżki majonezu (do smaku)
2 łyżki musztardy sarepskiej

1. Marchewkę, ziemniaki i seler należy ugotować w osolonej wodzie przez 45 minut, w mundurkach. Po tym czasie zostawiamy warzywa w gorącej wodzie do ostygnięcia. Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. To samo należy zrobić z ogórkami (nie zawsze trzeba je obierać ze skórki) i jabłkiem.
2. Cebulkę obieramy i kroimy bardzo drobno.
3. Jaja ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę.
4. Groszek odsączyć i dodać do reszty produktów.
5. Dodać majonez, musztardę i doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz