Ciasto:
25 g drożdży świeżych
ok 3,5 - 4 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka
3 łyżki miodu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajo
Nadzienie:
500 g serka ricotta
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli cytryny
Dodatkowo:
15 daktyli
1 jajko
1 łyżka mleka
mąka do posypywania stolnicy
Ciasto:
Mleko należy podgrzać, rozpuścić w nim cukier i rozprowadzić drożdże. Odstawić na kilka minut. Po tym dodać je do mąki. Dokładnie wymieszać i dodać pozostałe składniki na ciasto. Po dokładnym wyrobieniu uformować ciasto w kule i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Ser należy wcześniej odcedzić na sitku przez kilka godzin (można też odcedzać go przez noc). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, najlepiej za pomocą blendera. Dodać ricottę i kilka kropli cytryny.
Lepimy bułeczki:
1. Kiedy ciasto wyrośnie- podzielić je na około 12 bułeczek.
2. Każdą bułeczkę rozwałkować na naleśnik, wysmarować około dwiema łyżkami kremu i posypać kilkoma kawałkami daktyli.
3. Naleśnik zwinąć w rulonik i złożyć na pół.
4. Następnie ostrym nożem należy przeciąć naleśnik po środkowej stronie, zostawiając nieprzecięte około 3 centymetry ciasta.
7. Każdą bułeczkę wysmarować jajkiem rozbitym z mlekiem.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 35 minut.
inspiracja :)
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/