wtorek, 17 grudnia 2013

porowo - cukiniowy makaron

Dziś w kuchni więcej wiosny niż zimy. Dobrze, że jest takie miejsce, w którym można zaszyć się, uciec od niskich temperatur i zgotować sobie wiosnę na talerzu. Danie może wystąpić w roli lekkiego obiadu lub ciepłej sałatki.



300 g drobnego makaronu
1 cukinia mała 
duża, biała część pora
2 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka sosu sojowego
pieprz, sól
przyprawa do sałatek (lub własna kompozycja : suszony czosnek, papryka itd.)
oliwa lub inny tłuszcz do smażenia

1. Cukinię i czosnek trzemy na tarce, pora kroimy w kostkę.
2. Smażymy do miękkości, doprawiamy, dodajemy śmietanę.
3. Makaron gotujemy al dente, hartujemy i dodajemy do warzyw, ewentualnie doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz