sobota, 28 grudnia 2013

tempura warzywna + sos mango

Tempura to potrawa kuchni japońskiej, do której przygotowania pierwotnie używa się głównie owoców morza, ale również i warzyw. Cały problem tkwi w tym aby wybrać ulubione warzywa, przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć na głębokim oleju, by warzywa nie tylko były miękkie w środku, ale także otoczone chrupiącą skórką. Dlatego też tempurę podajemy od razu po smażeniu, gdyż wówczas smakuje najlepiej. Moja dzisiejsza wersja zaserwowana została ze świetnie przełamującym smak sosem curry mango.



mój zestaw warzyw:

brokuł podzielony na małe różyczki
papryka żółta pokrojona w dużą kostkę
cebula pokrojona w łódeczki
cukinia pokrojona w grube talarki
 
ciasto:
 
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
szklanka schłodzonej wody
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli

olej do smażenia (możesz smażyć na głębokim oleju w garnku lub też tak jak ja użyć mniej oleju i częściej obracać warzywa)
 
 
sos mango:
 
1 dojrzałe duże mango
szczypta curry
pieprz, sól
 
1. Jeśli także zamierzasz użyć brokuł, najlepiej jest go sparzyć lub podgotować przez ok. 5 minut.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle, by chociaż warzywa były zanurzone do połowy)
3. Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy aż będą chrupiące i zarumienione.
4. Mango obieramy, przecieramy na tarce, doprawiamy i podgrzewamy.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz