czwartek, 5 grudnia 2013

sos z pomidorków cherry i zielonej papryki

Sos idealny do makaronu i nie tylko. Lekko słodkawy za sprawą pomidorków, a jednocześnie przełamany goryczką dzięki papryce.

 na ok. 3 porcje:

400 g pomidorków cherry
1 zielona papryka
mała cebula
2 ząbki czosnku
szklanka soku warzywnego lub pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól 
sos sojowy*
ulubione zioła
oliwa z oliwek

*osoby uczulone na gluten powinny pominąć sos sojowy lub zastąpić go bezglutenowym

1. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki, paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dorzucamy pomidorki pokrojone na cztery cząstki i dusimy pod przykryciem.
3. Po 10 minutach podlewamy warzywnym sokiem i doprawiamy. Dusimy do miękkości warzyw.




1 komentarz: