sobota, 18 stycznia 2014

kotlety z kaszy i suszonych grzybów

Przyszedł czas na wykorzystanie zapasu suszonych grzybów. Miało być prosto i szybko, jednak ze względu na to, że jest sobota na dziś proponujemy nieco czasochłonne, lecz warte poświęcenia danie. W dodatku cały dom pachnie grzybami!



(na 2-3 osoby)

opakowanie kaszy perłowej ugotowanej w lekko osolonej wodzie
1,5 szklanki suszonych grzybów namoczonych przez noc lub kilka godzin
1 cebula mała
pęczek natki pietruszki
1 jajko (opcjonalnie)
olej rzepakowy
pieprz, sól
suszony lubczyk
sezam do obtaczania

1. Grzyby (wcześniej namoczone) płuczemy i gotujemy w małym garnku przez min. 1 godzinę.
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej (ok. 2 łyżki).
3. Miękkie grzyby kroimy drobno i dorzucamy do cebuli, doprawiamy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
4. Łączymy grzyby z kaszą i blendujemy aż masa będzie klejąca.
5. Opcjonalnie wbijamy jajko (bez niego też się uda, bo masa wychodzi bardzo klejąca), doprawiamy, obtaczamy w ziarnach sezamu.
6. Smażymy kotleciki z obu stron, podajemy z surówkami i sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz