piątek, 3 stycznia 2014

pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Tradycyjne pierogi w mniej tradycyjny sposób. Chcąc uzupełnić wegetariańską kolację wigilijną o ważny składnik diety jakim jest białko, oprócz pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam również pierogi z soczewica. Soczewica oprócz dużej ilości białka zawiera wiele innych korzystnych wartości odżywczych, dzięki czemu zasiadając do wigilijnej uczty miałam odrobinę czystsze sumienie .. :)
Ciasto:

mąka
ciepła woda
olej
sól

Farsz (ok. 40 sztuk):
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
300 ml bulionu warzywnego
150 g pomidorów suszonych w zalewie
cebula
papryczka ostra
sól, pieprz

Do tego:
duży garnek z wodą
sól
olej



Po pierwsze robimy farsz:
1.Soczewicę przepłucz zimną wodą. Gotuj około 25 minut w bulionie, tak długo aż soczewica będzie bardzo miękka, a woda odparuje.
(Uważaj aby soczewica nie przypaliła się, w razie potrzeby dolewaj do niej wody i mieszaj, możesz dodać odrobinę oleju)
2. Cebulkę poszatkuj drobno, posyp sola, podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz odsączone pomidory pokrojone w drobną kostkę.
3. Soczewicę dodaj do cebulki i pomidorów. Dopraw papryczką i pierzem, w razie potrzeby solą.
4. Farsz odstaw do wystygnięcia.
 
Po drugie lepimy pierogi:
1. Początkowo przygotuj 3 szklanki  mąki, dodaj pół łyżeczki soli, rozrób z niewielką ilością ciepłej wody i łyżką ciepłego oleju tak, aby masa ledwo kleiła się do rąk. Wodę dodawaj bardzo powoli, ciagle mieszając makę ręką - bardzo delikatnie.
2. Stolnicę wysyp mąka, przygotuj sobie miseczkę z ciepłą wodą, która może się przydać przy zlepianiu pierogów, gdy ciasto będzie zbyt suche.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 mm, za pomocą szklanki wycinaj porcje ciasta. Każdy płat ciasta rozgniataj na brzegach opuszkami palców, w środek nałóż farsz i zamknij pierożek zlepiając palcami jego brzegi.
Jeśli zajdzie potrzeba dorób ciasto.

Pierogi gotuj około pięciu minut od wypłynięcia na powierzchnie, w posolonej wodzie z odrobiną oleju. Po tym czasie wyciągnij pierogi z wody i odstaw do wystygnięcia.

Po trzecie: przed podaniem polecamy podsmażać pierogi na odrobinie oliwy z podsmażoną cebulką.


1 komentarz: