ok. 10 brukselek
1 mały młody por
4 łyżki ziaren słonecznika
łyżeczka soku z cytryny (lub więcej)
łyżka pikantnej oliwy z oliwek
pieprz, sól
1. Brukselki i por gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym do miękkości (nie do rozpadu).
2. Słonecznik prażymy na suchej patelni z odrobiną soli.
3. Warzywa drobno kroimy, słonecznik lekko rozdrabniamy nożem.
4. Mieszamy wszystko, dodajemy sok z cytryny i przyprawy.
5. Blendujemy chwilę aż masa będzie nadająca się do smarowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Pamiętam jak za dzieciaka Mama mi wciskała brukselkę, 'bo przecież zdrowa' a ja tak strasznie się opierałam, ale z czasem się przekonałam i teraz jem z chęcią. W tym wydaniu tez bym chętnie spróbowała :>
OdpowiedzUsuńo mamuniu! to chyba będzie coś ulubionego!
OdpowiedzUsuń