wtorek, 7 stycznia 2014

sałatka z jajkiem + słodki sos musztardowy

Po świątecznym obżarstwie taka sałatka to świetne oczyszczenie sumienia ;) Mimo, że to tylko sałatka, jest naprawdę bardzo pożywna, a wręcz nadaje się na lekki obiad.



4 wiejskie jajka ugotowane na twardo
1 sałata masłowa opłukana i podarta na cząstki
mała cebulka bardzo drobno pokrojona
pomidor pokrojony w ósemki
kilka małych korniszonów pokrojonych w plasterki
mała puszka kiełków fasoli mung (90 g)
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki groszku (lub gotowy mix groszku i kukurydzy, tzw. bonduelki, 140 g)

sos:
łyżeczka musztardy
łyżeczka majonezu (niekoniecznie, wtedy więcej musztardy i oliwy)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka wody
łyżeczka cukru
odrobina soli

1. Połączyć składniki na sałatkę, sos dodawać krótko przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz