niedziela, 30 czerwca 2013

batoniki energetyczne z masłem migdałowym

Wszystko lepsze jest od uczenia się, a tym bardziej tworzenie takich wspaniałych i zdrowych słodkości. Już jakiś czas temu dostałyśmy wyprawkę od Primaviki (za którą jeszcze raz dziękujemy) i to właśnie dziś nadszedł dzień na wypróbowanie migdałowego masła.


Batoniki wyszły wyborne, lekkie z chrupiącymi migdałami i kwaskowatą żurawiną.



180 g masła migdałowego (Primavika)
2 banany
szklanka posiekanych migdałów
pół szklanki płatków owsianych (Sante)
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
garść ziaren sezamu
garść pestek słonecznika lub dyni
2 łyżeczki cukru brązowego

Jak zrobić?

W garnuszku wymieszaj masło i banany.

Utrzyj razem na gładką masę.

Migdały pokrój na drobne cząstki, tak samo ze śliwkami i żurawiną.

Dorzuć do masy. Dodaj płatki owsiane, resztę ziaren i cukier.

Keksówkę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Mokrą ręką wygładź masę. Grubość batonika musi mieć min. 1 cm. Piecz w 180 st. z termoobiegiem przez ok. 20-30 min. Przed krojeniem wystudź.

 Zajrzyj na:

http://www.primavika.pl/
 http://www.sante.pl/





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie batoniki! Pyszne, zdrowie... I masło migdałowe - cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne, dobry pomysł na przekąskę podczas zalatanego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam migdały, super przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm są super !! chyba jedne z najpyszniejszych jakie widziałam *-*pełne zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowa, pyszna, energetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń