wtorek, 25 czerwca 2013

wegańskie czekoladowe placuszki z sosem kokosowo - bananowym

Nieco więcej czasu na wymyślanie, więc czemu by się nie pobawić w wegańskie desery, które niczym nie odbiegają od tych niewegańskich :) Placuszki to również dobra opcja na śniadanie, nawet bez sosu, podane z ulubioną konfiturą.


Na min. 6 osób:

Placki:
3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe naturalne)
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 op. cukru waniliowego
2 łyżk masła orzechowego (Primavika)
2 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina oleju

Sos:
puszka mleka kokosowego
3 banany
4 łyżki wiórków kokosowych
łyżka brązowego cukru pudru

1. Miskujemy wszystkie składniki na placki i smażymy na suchej patelni.
2. Miksujemy także składniki na sos, a następnie chwilę blendujemy i słodzimy.



Zajrzyj na:
http://www.primavika.pl/

4 komentarze:

  1. Bardzo mi się takie placuszki podobają, zdecydowanie :) Choć nie jestem weganką, szaleję wprost za mlekiem kokosowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej chyba bardzo dużo ich wychodzi, co? muszę jakoś zmniejszyć porcje i sobie usmażyć bo wyglądają i "brzmią" niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, sporo wychodzi. lepiej podzielić proporcje na dwa, wtedy wychodzi tak dla 3 osób :)

    OdpowiedzUsuń