wtorek, 4 czerwca 2013

pieczone ziemniaki, burgery z fasoli i szparagowy dip

Kolejny wpis z cyklu 'co na obiad', dzisiaj zaserwowałyśmy sobie pyszne, chrupiące ziemniaki wcześniej potraktowane ziołową marynatą, proste i szybkie kotlety z fasoli oraz szparagowy, gęsty dip, który można zajadać albo na ciepło albo na zimno.


1. Ziemniaki:
7 młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
oregano lub inne zioła
przyprawa do ziemniaka
przyprawa garam masala
papryka ostra i słodka
sól ziołowa (Prymat)
pieprz

Ziemniaki czyścimy, kroimy w ósemki, mieszamy w marynacie i pieczemy w 180 st. przez ok. 30 min. (jeśli się przypalają to podlewaj co jakiś czas małą ilością wody)

2. Burgery:
puszka czerwonej fasoli
mała cebulka
ząbek czosnku
jajko (dla wegan mąka kukurydziana do zlepienia lub kasza manna)
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
oliwa

Podsmaż cebulkę z czosnkiem na odrobinie oliwy. Zmiksuj fasolę, cebulę i natkę pietruszki. Dopraw i opcjonalnie dodaj jajko. W wersji z jajkiem możesz zagęścić masę bułką tartą. Formuj kotleciki smaż na natłuszczonej patelni z obu stron.

3. Dip
pęczek zielonych szparagów
odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego (w wersji wegan np. odrobina mleka roślinnego)
pieprz, sól

Blendujemy wszystkie składniki, podajemy dip na zimno lub ciepło.




3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ten Wasz obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne danie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj zrobiłam te kotleciki, bardzo mi smakowały, mojej miesożernej rodzinie również!

    OdpowiedzUsuń