Kolejny wpis z cyklu 'co na obiad', dzisiaj zaserwowałyśmy sobie pyszne, chrupiące ziemniaki wcześniej potraktowane ziołową marynatą, proste i szybkie kotlety z fasoli oraz szparagowy, gęsty dip, który można zajadać albo na ciepło albo na zimno.
1. Ziemniaki:
7 młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
oregano lub inne zioła
przyprawa do ziemniaka
przyprawa garam masala
papryka ostra i słodka
sól ziołowa (Prymat)
pieprz
Ziemniaki czyścimy, kroimy w ósemki, mieszamy w marynacie i pieczemy w 180 st. przez ok. 30 min. (jeśli się przypalają to podlewaj co jakiś czas małą ilością wody)
2. Burgery:
puszka czerwonej fasoli
mała cebulka
ząbek czosnku
jajko (dla wegan mąka kukurydziana do zlepienia lub kasza manna)
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
oliwa
Podsmaż cebulkę z czosnkiem na odrobinie oliwy. Zmiksuj fasolę, cebulę i natkę pietruszki. Dopraw i opcjonalnie dodaj jajko. W wersji z jajkiem możesz zagęścić masę bułką tartą. Formuj kotleciki smaż na natłuszczonej patelni z obu stron.
3. Dip
pęczek zielonych szparagów
odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego (w wersji wegan np. odrobina mleka roślinnego)
pieprz, sól
Blendujemy wszystkie składniki, podajemy dip na zimno lub ciepło.
Bardzo mi się podoba ten Wasz obiad :D
OdpowiedzUsuńCudne danie! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam te kotleciki, bardzo mi smakowały, mojej miesożernej rodzinie również!
OdpowiedzUsuń