piątek, 21 czerwca 2013

chłodnik

Wpadamy na chwilę, bo brakuje nam czasu na gotowanie. Nie ma co się rozpisywać, przyszły upały i trzeba się ratować. Gorące posiłki odkładamy na chłodniejsze dni, a na stół serwujemy chłodnik :) udanego weekendu!


6 buraków lub dwa pęczki botwiny
włoszczyzna
800 ml kefiru naturalnego
2 pęczki kopru
pęczek szczypiorku
ok. 10 rzodkiewek
2 ogórki świeże
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz mielony, sól
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki cukru (jeśli lubisz bardzo słodki daj więcej)

1. W 1,5 l wody gotuję włoszczyznę na bulion, wrzucam liść laurowy, ziele, sól.
2. Obieram buraki, kroję na pół i gotuję z warzywami (jeśli botwina to wrzucam liście a buraczki kroję w drobną kostkę), dodaję sok z cytryny. Po ugotowaniu studzę.
3. Wyciągam buraki i trę je na tarce o grubych oczkach. To samo z rzodkiewką i ogórkiem.
4. Gotuję jaja na twardo.
5. Dodaję do całości kefir,koper i szczypior, doprawiam. Schładzam w lodówce, podaję z jajkiem pokrojonym w ósemkę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz