czwartek, 13 czerwca 2013

szpinakowy suflet z serem blue


Suflet podajemy na gorąco zaraz po przygotowaniu, zanim zwyczajnie opadnie, co jest naturalne. Taki suflet może być szybkim lekkim obiadem lub przystawką.
Polecamy podać z sosem koperkowym lub pieczarkowym.

Składniki (5 porcji):
5 jaj
60 g masła
4 łyżki mąki
1 szklanka mleka
250 g szpinaku
50 g sera blue
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, papryczka, gałka muszkatołowa (mielona)

1.Szpinak podgotowujemy i usuwamy nadmiar wody. Na 20 g masła podsmażamy cebulkę. Dodajemy ją do szpinaku wraz z czosnkiem (przez praskę). Ser trzemy na tarce i dodajemy do masy szpinakowej. Doprawiamy.
 2. Żółtka oddzielamy od białek i osobno ubijamy.
3. Roztapiamy resztę masła, oprószamy je mąka i mieszamy na małym ogniu. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Do beszamelu dodajemy kolejno masę szpinakową, żółtka, białka. Łączymy.

5. Foremki wysmarować masłem lub margaryną,  dobrze jest oprószyć je bułka tartą.
Wypełniamy foremki powstała masą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 15 minut.





2 komentarze:

  1. Śliczny kolor! To będą moje następne suflety do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sufletu, bo jakoś boję się, że mi się nie uda. Twoje wyglądają profesjonalnie :)Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń