czwartek, 6 czerwca 2013

kruche ciasto z rabarbarem




 Proste i lekkie ciasto z rabarbarem, idealne do kawusi, na spotkanie i na grilla.

Ciasto kruche:

3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. cukru
140 g masła

Masa:

0,5 rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
5 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego

Kruszonka:

3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru
pół kostki masła

na wierzch: cukier puder

1. Zagnieć wszystkie składniki na kruche ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 15 min.
2. Rabarbar wymieszaj z cukrem.
3. Ciasto wyjmij z lodówki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ugniatając palcami wypełnij formę, tworząc dodatkowo boki na wysokość 1 cm.
4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Ponakłuwaj ciasto i piecz przez ok. 10 min.
5. Zrób kruszonkę łącząc wszystkie składniki do momentu aż powstaną grudki.
6. Wyjmij ciasto, połóż na nie rabarbar i kruszonkę. Piecz jeszcze 20 min.



1 komentarz: