Ciasto kruche:
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. cukru
140 g masła
Masa:
0,5 rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę
5 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego
Kruszonka:
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru
pół kostki masła
na wierzch: cukier puder
1. Zagnieć wszystkie składniki na kruche ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 15 min.
2. Rabarbar wymieszaj z cukrem.
3. Ciasto wyjmij z lodówki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ugniatając palcami wypełnij formę, tworząc dodatkowo boki na wysokość 1 cm.
4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Ponakłuwaj ciasto i piecz przez ok. 10 min.
5. Zrób kruszonkę łącząc wszystkie składniki do momentu aż powstaną grudki.
6. Wyjmij ciasto, połóż na nie rabarbar i kruszonkę. Piecz jeszcze 20 min.
Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń