piątek, 7 czerwca 2013

proste ciasto kakaowe

Szybkie i proste ciasto kakaowe, bardzo delikatne i wilgotne. Przepis jest bez dodatków, jednak można dodać ulubione owoce, np. truskawki lub maliny.
Ciasto wygląda jakby miało zakalec, ale tak nie jest:) jest bardzo wilgotne z konsystencją typowego brownie.



szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1,5 szkl. cukru
pół szklanki oleju
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
3 jajka
szczypta soli

+ opcjonalnie polewa czekoladowa i truskawki

1. Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre. Połączyć je.
2. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę.
3. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.



4 komentarze:

  1. Browniowate? Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne mam 15 lat i zrobiłem je w pełni sam. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest ekstra. Już kilka miesięcy temu zagościło w moim stałym repertuarze. Najszybsze ciasto świata! A jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń