środa, 5 czerwca 2013

zawijane cannelloni ze szpinakiem i pomidorami



Cannelloni to włoski makaron przypominający wyglądem rurki o średnicy 3cm. Tym razem jednak alternatywą stał się dla nas makaron lasagne, który akurat gościł na naszej półce - świetnie 'udaje' rurki cannelloni :)

Składniki:
6 plastrów makaronu lasagne
450 g szpinaku mrożonego
puszka pomidorów
2 pomidory świeże
garść zielonych oliwek
2 łyżki serka śmietankowego (np. z ziołami)
1 cebula
łyżka masła
kilka pieczarek
*starty ser żółty
oliwa
sól, pieprz
papryczka ostra i słodka
zioła, przyprawy
odrobina mąki

1. Plastry makaronu podgotować w osolonej wodzie (ok. 3 minuty). Wyciągnąć z gorącej wody i ułożyć każdy z osobna do ostygnięcia.
2. Cebulkę i pieczarki oczyścić, obrać i poszatkować. Usmażyć na maśle, posypać solą. 1/3 przełożyć do osobnego garnuszka.
3. Do tego samego garnuszka dodać 1,5 świeżego pomidora pokrojonego w ósemki, pomidory z puszki  łącznie z zalewą, papryczki, pieprz, sól i inne przyprawy
Zagęścić łyżeczką mąki (1/3 szklanki cieplej zalewy wymieszać w kubeczku z maka, dokładnie rozprowadzić na jednolitą masę, następnie dodawać powoli do reszty sosu, ciągle mieszając)
4. Do cebulki z pieczarkami pozostałymi na patelni dodać rozmrożony szpinak i pokrojone oliwki.
Po chwili dodać pół pomidora w kosteczkach oraz serek śmietankowy. Dokładnie połączyć i dusić 5-10 minut.
5. Każdy plaster makaronu wysmarować na całej długości farszem zwracajac uwagę, aby pomidory znajdowały się po stronie, od której będzie zaczynało się zwijanie makaronu w rulonik.
6. Mozna pozypać farsz odrobiną sera i starannie zwinąć w rulonik.
7. Wszystkie ruloniki ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwa, polać i obłożyć masą pomidorową. Ewentualnie posypać serem.
8. Piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz