poniedziałek, 24 czerwca 2013

suflet serowy z cukinią

Suflety to nasza nowa zajawka, na pierwszy rzut poszedł szpinakowy z serem blue a dziś serowy z cukinią. W planach jeszcze masa wytrawnych i na pewno jakiś na słodko. Fakt, że dłuższą chwilę musicie mieć, aby je przygotować, ale pocieszeniem jest, że zamiast kokilek możesz użyć po prostu foremek do muffin. Są pyszne, jednak niesforne, niefotogeniczne i szybko opadają, dlatego trzeba podawać je zaraz po wyjęciu z piekarnika..:)



Proporcje na ok. 10 kokilek:

5 jaj
4 łyżki mąki
50 g masła + masło do wysmarowania kolilek
szklanka zimnego mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
bułka tarta

200 g sera łagodnego
1 spora cukinia
mała cebulka
oliwa z oliwek

1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Podduś na odrobinie oliwy, dodaj odrobinę soli i odparuj.
2. Zrób zasmażkę - rozpuść w rondlu masło, dodawaj co jakiś po łyżce mąki i dokładnie mieszaj. Jak zrobi się zasmażka to zalej ją zimnym mlekiem i mieszaj energicznie aż powstanie gęsty sos.
4. Do sosu dodaj przyprawy(oszczędnie z solą, ser jest słony), ser. Wystudź i dodaj żółtka.
5. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i wymieszaj delikatnie z przestudzoną masą.
6. Kokilki smaruj masłem i oprósz bułką tartą, wypełnić płynną masą zostawiając centymetr brzegu.
7. Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut na najniższym poziomie.


1 komentarz: