Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
Składniki:
sałata lodowa
kiełki słonecznika
3 jajka ugotowane na twardo
1 duży pomidor (lub pomidorki cherry)
pęczek rzodkiewki
4 ogórki kiszone
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu (opcjonalnie)
sól, pieprz
(informacje na temat kiełków zaczerpnięte ze strony http://www.kielki.info/kielki-slonecznika.html)
Wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje. Proszę o więcej wiosennych i smakowitych przepisów.
OdpowiedzUsuńTymczasem biegnę do sklepu po niezbędne składniki! :)
Pozdrawiam!