Pogoda coraz bardziej dopisuje, zbliża się długi weekend majowy, na którym z chęcią rozpalimy grilla lub wybierzemy się na wiosenny piknik :) W związku z zaistniałymi okolicznościami postanowiłyśmy dodać nową zakładkę, gdzie zamieszczać będziemy nasze propozycje dań na takie okazje.
Warzywko można nadziać dowolnym serkiem śmietankowym, sałatą, rukolą lub kiełkami itp.
1 bakłażan
serek śmietankowy ze szczypiorkiem
sałata rzymska
oliwa
sól
wykałaczki
1. Bakłażan należy przekroić na pól, następnie pokroić go w cienkie plasterki. Wygodniej niż na deseczce, jest robić to trzymając bakłażan oburącz.
2. Plasterki posolić z obu stron i odstawić na ok. 20 min, do momentu wypuszczenia soku.
3. Plasterki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć.
4. Plasterki wysmarować oliwą (palcami), z obu stron i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony, aż będą miękkie.
5. Kiedy bakłażan ostygnie wysmarować do na całej długości serkiem, na początku jednego brzegu ułożyć sałatę i dość ciasno zwijać w rulonik.
6. Przebić roladkę wykałaczką aby się nie rozwalała.
Świetna przekąska na wiele okazji !
OdpowiedzUsuńSmaczna przystawka i pięknie podana.
OdpowiedzUsuńAlez wakacyjnie wygladaja!
OdpowiedzUsuńakurat patelnia grillowa mi się skiepszczyła :P a i tak nie umiem smażyć bakłażana i cukinii inaczej niż na oleju na tłusto.
OdpowiedzUsuńi myślę, że dałoby się to danie zweganizować na moje potrzeby, przez tofu albo roślinny twarożek, to byłoby coś. :)