poniedziałek, 22 kwietnia 2013

frittata z bakłażanem

Frittata jest to włoska wersja hiszpańskiej tortilli de patatas. Danie na bazie jaj, podobne do omletu lub quiche, wzbogacone, warzywnymi najczęściej, dodatkami, ale też serem, ziołami oraz makaronem o może być podawane na ciepło lub na zimno, w towarzystwie świeżych sałatek, chleba, fasoli, oliwek, itp.

Składniki:
1/2 bakłażana
kilka pieczarek
10 dag sera żółtego
5 jaj
sól, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa
papryczka ostra, słodka, zioła suszone


1. Pokroić bakłażan w plasterki, posypać solą z obu stron i odstawić na około 20 minut do odcieknięcia.
 Wypłukać plasterki pod bieżącą wodą, pozostawić do wyschnięcia  wysmarować z obu stron oliwą i usmażyć (użyłam patelni grillowej ale możesz użyć zwykłej).

2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnie, posolić i skropić oliwą. Smażyć do momentu,  aż się delikatnie zarumienią.
3. Rozbić jajka w miseczce i doprawić. Zetrzeć ser na tarce.


4. Na patelni (na której były smażone pieczarki - powinna być już wystarczająco natłuszczona) rozłożyć równomiernie pieczarki i bakłażan, posypać serem i zalać jajkiem.

4. Na patelni (na której były smażone pieczarki - powinna być już wystarczająco natłuszczona) rozłożyć równomiernie pieczarki i bakłażan, posypać serem i zalać jajkiem.

5.Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas podważając brzegi, by płynna masa wypłynęła pod spód.

6. Gdy większa część się już zetnie, przykryć patelnię płaskim talerzem i szybkim zdecydowanym ruchem przewrócić patelnię do góry dnem, zsunąć z powrotem frittatę na patelnie, pomagając sobie łopatką.

7. Smażyć z drugiej strony jeszcze chwilę, Zdjąć z ognia gdy środek będzie jeszcze miękki.





Polecamy podać z dipem koperkowym.klik
Informacje o frittacie zaczerpnięte ze strony wikipedii: klik



1 komentarz: