Składniki:
1/2 bakłażana
kilka pieczarek
10 dag sera żółtego
5 jaj
sól, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa
papryczka ostra, słodka, zioła suszone
1. Pokroić bakłażan w plasterki, posypać solą z obu stron i odstawić na około 20 minut do odcieknięcia.
Wypłukać plasterki pod bieżącą wodą, pozostawić do wyschnięcia wysmarować z obu stron oliwą i usmażyć (użyłam patelni grillowej ale możesz użyć zwykłej).
2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnie, posolić i skropić oliwą. Smażyć do momentu, aż się delikatnie zarumienią.
3. Rozbić jajka w miseczce i doprawić. Zetrzeć ser na tarce.
4. Na patelni (na której były smażone pieczarki - powinna być już wystarczająco natłuszczona) rozłożyć równomiernie pieczarki i bakłażan, posypać serem i zalać jajkiem.
4. Na patelni (na której były smażone pieczarki - powinna być już wystarczająco natłuszczona) rozłożyć równomiernie pieczarki i bakłażan, posypać serem i zalać jajkiem.
5.Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas podważając brzegi, by płynna masa wypłynęła pod spód.
6. Gdy większa część się już zetnie, przykryć patelnię płaskim talerzem i szybkim zdecydowanym ruchem przewrócić patelnię do góry dnem, zsunąć z powrotem frittatę na patelnie, pomagając sobie łopatką.
7. Smażyć z drugiej strony jeszcze chwilę, Zdjąć z ognia gdy środek będzie jeszcze miękki.
Polecamy podać z dipem koperkowym.klik
Wyglada nieziemsko, cudo po prostu:-)
OdpowiedzUsuń