piątek, 5 kwietnia 2013

kotleciki z zielonej soczewicy i pietruszki

Dzisiaj nie odpuszczamy i nadrabiamy wstawianie przepisów, które zaniedbałyśmy w święta :) ponownie główną rolę w tym daniu odgrywa soczewica, tym razem zielona. Kotleciki wyszły mniamuśne, a ciekawego smaku nadała im przyprawa do kuchni afrykańskiej 'Chakalaka'. Oczywiście Ty możesz użyć innej ulubionej :)


na ok. 6 kotlecików:

3/4 zielonej soczewicy (Sante)
1 duży korzeń pietruszki
pół cebuli
1 jajko
olej
sól, pieprz
przyprawa do kuchni afrykańskiej, np. Chakalaka lub inna ulubiona
bułka tarta
1. Soczewicę razem z pietruszką ugotować w osolonej wodzie, odsączyć.
2.  Pietruszkę obrać i podzielić na drobne kawałki.
3. Cebulę poszatkować, usmażyć z dodatkiem soli.
4. Całość połączyć i zblendować (nie na miazgę), doprawić i dodać jajko.
5. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć z obu stron aż się zrumienią.



 Zajrzyj na:
www.sante.pl
www.sklep.sante.pl
www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie


3 komentarze:

  1. Na pewno smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie kotleciki, może nawet zrobię podobne jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo dawno nie robilam z zielonej soczewicy :) DZIĘKUJĘ ZA UŚWIADOMIENIE O DANIO !!!! :* juz zaznaczylam to w przepisie :* moja wina niestety, inna wegetarianka mnie zmylila zapewniajac ze Danio nie ma w sobie zelatyny :(

    OdpowiedzUsuń