na ok. 6 kotlecików:
3/4 zielonej soczewicy (Sante)
1 duży korzeń pietruszki
pół cebuli
1 jajko
olej
sól, pieprz
przyprawa do kuchni afrykańskiej, np. Chakalaka lub inna ulubiona
bułka tarta
1. Soczewicę razem z pietruszką ugotować w osolonej wodzie, odsączyć.
2. Pietruszkę obrać i podzielić na drobne kawałki.
3. Cebulę poszatkować, usmażyć z dodatkiem soli.
4. Całość połączyć i zblendować (nie na miazgę), doprawić i dodać jajko.
5. Formować kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć z obu stron aż się zrumienią.
www.sante.pl
www.sklep.sante.pl
www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie
Na pewno smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kotleciki, może nawet zrobię podobne jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńooo dawno nie robilam z zielonej soczewicy :) DZIĘKUJĘ ZA UŚWIADOMIENIE O DANIO !!!! :* juz zaznaczylam to w przepisie :* moja wina niestety, inna wegetarianka mnie zmylila zapewniajac ze Danio nie ma w sobie zelatyny :(
OdpowiedzUsuń