środa, 24 kwietnia 2013

krucha tarta z cukinią

Ostatnio mam jakiś niewytłumaczony szał na cukinię, już nie mogę doczekać się aż ze swojej działki będę przynosić te ogromniaste, nie te marketowe chude biedaczyska :) Tarta przepyszna, leciutka i wiosenna. Oczywiście nie starczyło mi ciasta na rogi więc wygląda nieco jak pizza :)



Ciasto:
120 g masła
żółtko
szklanka mąki
5 łyżek zimnej wody
sól

cukinia
dymka
kulka mozarelli
sól, pieprz
papryczka ostra
zioła (dowolne)

dodatkowo : rukola

1. Ciasto zagnieć i włóż do lodówki na godzinę.
2. Cukinię pokrój w plastry i posól, odstaw.
3. Cebulę pokrój w krążki i podsmaż lekko, dodaj cukinię i smaż razem 5 min.
4. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na posypaną mąką formę, dopasuj ugniatając palcami.
5. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i połóż szklankę fasoli na wierzch (żeby nie wstało) piecz w 180 stopniach.
6. Po 10 minutach zdejmij papier i fasolę i piecz jeszcze 7 minut.
7. Na ciasto wyłóż pokruszoną mozarellę, cebulę i cukinię. Piecz jeszcze ok. 15 min.



2 komentarze:

  1. Wyglada pysznie! Uwielbiam cukinie i wlasnie robie z niej zupe:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda jak taka pizza light :D Musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń