czwartek, 18 kwietnia 2013

drożdżowe ciacha z budyniem i jagodami


Ciasto:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany 30%
5 łyżek cukru
1 łyżka miodu
60g masła

Powyższe składniki połączyć w garnuszku, podgrzewać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić.

4 szklanki mąki
2 jaja
1 opakowanie drożdży suchych

Składniki połączyć i dodać ostudzoną masę z garnuszka. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do wyrośnięcia.

Nadzienie:
0,5 szklanki jagód w cukrze
1 opakowanie budyniu waniliowego

Budyń przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu
(zwykle bedzie potrzebne ok. 3/4 l mleka i ok. 3 łyżki cukru)

2 jajka
mleko

Formę wielkości 40x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować najpierw połowę na stolnicy oprószonej maka, tak aby ułożyć ciasto na blasze (40x20)
Drugą połowę rozwałkować na szer ok. 40x40 cm. Całość wysmarować dokładnie budyniem, rozprowadzić równomiernie. Na budyniu rozsmarować przetarte jagody. Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić w 9-12 części. Powstałe roladki ułożyć ciasno na blasze wyłożonej wcześniej ciastem.
Wierzch ciach wysmarować rozbełtanym  jajkiem z odrobiną mleka.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Piec ok 30 minut do czasu aż się zarumienią.
Po wystygnięciu podzielić ciasto na porcje.






2 komentarze:

  1. Wszelkie drożdżowe wypieki należą do jednych z mich ulubionych, więc takie ciacha wpadają idealnie w moje smaki;) I jeszcze te jagody i budyń- bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wyglądają na puszyste i mięciutkie ! A jeśli jest w nich budyń to już na pewno są boskie :)

    OdpowiedzUsuń