poniedziałek, 26 sierpnia 2013

praliny z orzechów i suszonych owoców

Już dawno chciałam zabrać się za wykon takich pralin, jednak nie miałam odpowiedniego sprzętu do zmielenia orzechów. Ręczny blender niestety nie daje sobie z tym rady, więc trzeba być w posiadaniu blendera kielichowego. Praliny bardzo zdrowe, powiedziałabym wręcz energetyczne, nie wymagają dodatkowego słodzenia, stanowią świetną przekąskę między posiłkami lub jako deser do kawy.



garść orzechów laskowych
dwie garście migdałów
200 g suszonych moreli
80 g suszonych fig
2 łyżki wody przegotowanej
łyżeczka kakao
łyżeczka masła sezamowego (Primavika)
wiórki kokosowe lub kakao do dekoracji

Orzechy zblendować z dodatkiem wody na gładką masę. Dorzucać kolejno pokrojone wcześniej owoce, kakao i masło. Jeśli blender Ci się zapcha, musisz co jakiś czas zamieszać masę lub dokończyć miksowanie blenderem ręcznym.
Obtaczać w kokosowych wiórkach lub posypać kakao.



4 komentarze:

  1. można się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm jaka rozpusta :) same pyszne słodkości <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takich nie robiłam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanie od laika w kwestii wypiekow. Czy maslo sezamowe moge zastapic zwyklym 82%? Obawiam sie, ze nie dostane sezamowego, a nie chce nic zepsuc.

    OdpowiedzUsuń