Od razu zaznaczę, że z tego zestawu na dzisiejszą temperaturę, jaką jest 37 st. w cieniu nadają się jedynie oranżada i dip :) ja mam dość chłodno w domu, jednak i mnie dziś przerosło gotowanie. Nie mniej, jak temperatura spadnie, polecam przyrządzenie takiego zestawu :)
na 3 osoby
Pieczone ziemniaki:
10 małych młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w ósemki
3 łyżki oliwy z oliwek
oregano, papryczki, chili, sól, ząbek czosnku
Ziemniaki mieszamy w marynacie, odstawiamy na pół h i pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 min.
Dip:
mała cukinia
pół cebuli
ząbek czosnku
szklanka jogurtu naturalnego
koper
sól i pieprz
oliwa
Cukinię trzemy, cebulę kroimy w kostkę. Na odrobinie oliwy dusimy do miękkości z dodatkiem soli. Studzimy, mieszamy z jogurtem i koprem, wstawiamy do lodówki.
Krokiety:
szklanka czerwonej soczewicy
1 papryka czerwona
2 garście orzechów laskowych (drobno pokrojonych)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
pieprz i sól
oliwa
Cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dusimy na patelni z odrobiną oliwy. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Studzimy, mieszamy, dodajemy orzechy, wbijamy jajko, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Oranżada:
3 pomarańcze
1 cytryna
łyżka cukru brązowego
woda gazowana
kruszony lód
Wyciskamy owoce, mieszamy z cukrem. Zasypujemy kruszonym lodem i dolewamy wody gazowanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz