czwartek, 8 sierpnia 2013

krokiety z soczewicą + pikantne pieczone ziemniaki + dip jogurtowo cukiniowy + domowa oranżada

Od razu zaznaczę, że z tego zestawu na dzisiejszą temperaturę, jaką jest 37 st. w cieniu nadają się jedynie oranżada i dip :) ja mam dość chłodno w domu, jednak i mnie dziś przerosło gotowanie. Nie mniej, jak temperatura spadnie, polecam przyrządzenie takiego zestawu :)



na 3 osoby

Pieczone ziemniaki:

10 małych młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w ósemki
 3 łyżki oliwy z oliwek
oregano, papryczki, chili, sól, ząbek czosnku

Ziemniaki mieszamy w marynacie, odstawiamy na pół h i pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 min.

Dip:

mała cukinia
pół cebuli
ząbek czosnku
szklanka jogurtu naturalnego
koper
sól i pieprz
oliwa

Cukinię trzemy, cebulę kroimy w kostkę. Na odrobinie oliwy dusimy do miękkości z dodatkiem soli. Studzimy, mieszamy z jogurtem i koprem, wstawiamy do lodówki.

Krokiety:

szklanka czerwonej soczewicy
1 papryka czerwona
2 garście orzechów laskowych (drobno pokrojonych)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
pieprz i sól
oliwa

Cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, dusimy na patelni z odrobiną oliwy. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Studzimy, mieszamy, dodajemy orzechy, wbijamy jajko, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.

Oranżada:

3 pomarańcze
1 cytryna
łyżka cukru brązowego
woda gazowana
kruszony lód

Wyciskamy owoce, mieszamy z cukrem. Zasypujemy kruszonym lodem i dolewamy wody gazowanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz