czwartek, 22 sierpnia 2013

ciasteczka z ciecierzycy z masłem sezamowym

Pysznie i zdrowo !
Masło sezamowe jest bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez, natomiast cieciorka (zwana również grochem włoskim) jest dobrym źródłem białka, węglowodanów, aminokwasów oraz wielu innych witamin i minerałów. To sprawia, że nasze ciasteczka są wyjątkowo zdrowe! Ciecierzyca nadaje ciekawy smak i konsystencje, z dodatkiem masła sezamowego i czekolady... mmm... pychota :)

Składniki:

1 puszka ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
słoiczek masła sezamowego (Primavika) - około 3/4 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 tabliczka czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady gorzkiej
łyżeczka masła + łyżka mleka
ok. 2 łyżki mąki

1. Ciecierzycę dokładnie odsączyć, dodać do niej sok z cytryny i masło sezamowe. Zblendować.
2. Około połowę czekolady (z obu tabliczek) rozpuścić z masłem i mlekiem, resztę czekolady pokroić w drobne kosteczki.
3. Rozpuszczoną czekoladę dodać do masy z ciecierzycy, dodać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie połączyć.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować małe ciasteczka (dobrze jest pomagać sobie łyżką - lekko je spłaszczać).
5. W każde ciasteczko 'wcisnąć' 3-5 kosteczek czekolady. Piec około 12 minut.






3 komentarze: