środa, 14 sierpnia 2013

jogurtowe muffiny straciatella

Z  muffinami łączy nas nierozerwalna więź :) Robimy je od święta i bez okazji, zazwyczaj z tego, co akurat znajdziemy w lodówce, nieważne czy to marchewka, cukinia, czy banan. Są niezastąpione, łatwe w wykonaniu i nie raz uratowały nas przed niezapowiedzianymi wizytami. Zawsze w gotowości mamy foremki i papilotki, bo nie wiadomo kiedy nadejdzie ochota lub potrzeba :)
Dziś na słodko, jogurtowe, bardzo mięciutkie i delikatne z kawałkami czekolady.


300 g mąki
340 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
łyżeczka oleju
szczypta soli
szklanka mleka
szklanka cukru

tabliczka ulubionej czekolady

1. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy razem.
2. Czekoladę kruszymy na kawałeczki i 3/4 wsypujemy do ciasta.
3. Napełniamy ciastem foremki do 3/4 objętości i na górę posypujemy resztę czekolady.
4. Pieczemy w 180 st. na najniższej półce przez ok. 20-30 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz