środa, 28 sierpnia 2013

pieczone gruszki z serkiem ricotta i orzechami włoskimi


Składniki:

owoce:
6 gruszek (lub jabłek) - najlepiej lekko kwaskowatych
szklanka gorącej wody
2 łyżki miodu
  
pasta z ricotty i orzechów:
150 g serka ricotta
szklanka orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny 

Obłupane orzechy rozgnieć wałkiem do ciasta i wymieszaj z serkiem. Do masy dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Wszystko dokładnie połącz i wstaw do lodówki.

Gruszki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.  Owoce włóż do naczynia żaroodpornego. Miód rozpuść w gorącej wodzie - zawiesiną zalej owoce.

Gruszki piecz w temp. 180 stopni. Po 20 minutach spróbuj nakłuć je widelcem.  W zależności od tego czy surowe owoce były twarde/miękkie, odpowiednio długo należy je piec do miękkości.

Miękkie owoce wyłóż na talerz, w miejsce gniazd nasiennych włóż pastę z ricotty i oblej pozostałym, ciepłym syropem z miodu.


Równie dobrze w tym wydaniu smakują kwaskowate jabłka.


2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczone gruszki! ricotta i orzechy to trafione dodatki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota !! ricotta, orzechy, a wszystko w pysznej gruszce! jak dla mnie ekstra :)

    OdpowiedzUsuń