Składniki:
owoce:
6 gruszek (lub jabłek) - najlepiej lekko kwaskowatych
szklanka gorącej wody
2 łyżki miodu
pasta z ricotty i orzechów:
150 g serka ricotta
szklanka orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
Obłupane orzechy rozgnieć wałkiem do ciasta i wymieszaj z serkiem. Do masy dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Wszystko dokładnie połącz i wstaw do lodówki.
Gruszki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Owoce włóż do naczynia żaroodpornego. Miód rozpuść w gorącej wodzie - zawiesiną zalej owoce.
Gruszki piecz w temp. 180 stopni. Po 20 minutach spróbuj nakłuć je widelcem. W zależności od tego czy surowe owoce były twarde/miękkie, odpowiednio długo należy je piec do miękkości.
Miękkie owoce wyłóż na talerz, w miejsce gniazd nasiennych włóż pastę z ricotty i oblej pozostałym, ciepłym syropem z miodu.
Równie dobrze w tym wydaniu smakują kwaskowate jabłka.
uwielbiam pieczone gruszki! ricotta i orzechy to trafione dodatki ;-)
OdpowiedzUsuńpychota !! ricotta, orzechy, a wszystko w pysznej gruszce! jak dla mnie ekstra :)
OdpowiedzUsuń