poniedziałek, 12 sierpnia 2013

smażona cukinia i kokosowy ryż

Dziś trochę więcej czasu na pisanie, więc wyklikam kilka zdań, co by nie było, że same przepisy wrzucamy...Ostatnio dużo się dzieje, panuje lekki chaos w naszym (jeszcze) studenckim życiu, począwszy od tego, że już ze sobą nie mieszkamy (:<) przez nowe studia, poszukiwanie mieszkania, wyjazdy...Ale nawet największy nieogar nie powstrzyma nas od gotowania i myślę, że jest to kwestia chyba najważniejsza. Cieszymy się, że ciągle nas czytacie, dochodzą nowe twarze na fanpejdż, znajomi chwalą i gotują. Miło. Przez wrzesień, zanim Marta M. wyfrunie na obczyznę obżerać się pizzą i makaronem, popracujemy jeszcze nad małym reportażem na temat wege przystanków w Toruniu, których jest co prawda niewiele, ale są.

A co do przepisu..chyba uzależniam się od orzechów. Dodaję je wszędzie, gdzie tylko mogę, gdzie pasują lub gdzie wydaje mi się, że posiłek ma za mało białka. Jak nie orzechy to ziarna - słonecznik, dynia, najlepiej prażone z odrobiną soli. Jeśli nie jesteście przekonani - spróbujcie, świetnie urozmaicają wiele potraw no i są zdrowe.

1 cukinia średnia
2 jaja
bułka tarta + sezam
olej do smażenia

2 op. ugotowanego brązowego ryżu
165 ml mleka kokosowego
łyżeczka curry
łyżeczka startego imbiru
szczypta chili
sól, pieprz
pół cebuli
ząbek czosnku

+uprażone orzechy, np. laskowe, włoskie

1. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, dodaj ugotowany ryż. Wlej mleko kokosowe, dodaj curry i resztę przypraw.
2. Cukinię pokrój w plastry (grubość 1 cm.), obtaczaj w jajku i bułce, smaż na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz